Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy piernik z orzechami

 

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów
  • łyżeczka utłuczonych goździków, cynamonu i kardamonu
  • filiżanka morelowego dżemu
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

 

 

Sposób wykonania:
Jajka razem z miodem, cukrem i korzeniami dokładnie zmiksować na jednolitą masę, wówczas dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać na koniec dodając jeszcze orzechy.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę.
Po upieczeniu wierzch posmarować dżemem i posypać całość cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *