Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka delikatesowa

 

Składniki:

  • 3 szkl. maki
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • jabłkowa marmolada
  • 6 białek
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • bita śmietana
  • tłuszcz do formy

 

Sposób wykonania:

  1. Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać cukier oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać, w trakcie dodając żółtka oraz śmietanę.
    Dobrze wyrobione ciasto owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie 1/2 ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Rozsmarować na nim marmoladę jabłkową.
    Następnie wyłożyć grubą warstwę piany ubitej z białek.
    Resztę ciasta rozlożyć na wierzchu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *