Składniki:
- 3 szkl. maki
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- jabłkowa marmolada
- 6 białek
- ¾ szkl. cukru pudru
- bita śmietana
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać, w trakcie dodając żółtka oraz śmietanę.
Dobrze wyrobione ciasto owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 1/2 ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Rozsmarować na nim marmoladę jabłkową.
Następnie wyłożyć grubą warstwę piany ubitej z białek.
Resztę ciasta rozlożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.