Pieczone ziemniaki z boczkiem
Pieczone ziemniaki z boczkiem0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 12 młodych ziemniaków
- 12 plasterków wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ kostki masła
- tymianek
- papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką po czym zalać je osoloną woda i gdy zaczną wrzeć gotować około 10 minut.
Po tym czasie je odcedzić a gdy przestygną każdy ziemniak owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i skropić oliwą.
Następnie oprószyć je jeszcze sola, pieprzem tymiankiem oraz majerankiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
Przed podaniem na każdym ziemniaki położyć kawałek masła.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: czwartek, 18, kwiecień 2013 07:06
- Henryk Firlej
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak