Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone ziemniaki z boczkiem

 

Składniki:

  • 12 młodych ziemniaków
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ kostki masła
  • tymianek
  • papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką po czym zalać je osoloną woda i gdy zaczną wrzeć gotować około 10 minut.
    Po tym czasie je odcedzić a gdy przestygną każdy ziemniak owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
    Przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i skropić oliwą.
    Następnie oprószyć je jeszcze sola, pieprzem tymiankiem oraz majerankiem.
    Wstawić  do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
    Przed podaniem na każdym ziemniaki położyć kawałek masła.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *