Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone pałki z kurczaka Ryśka

Przepis na mocno soczyste pałki z kurczaka. Do wykonania przepisu potrzebujesz: pałek z kurczaka, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sok wyciśnięty z ½  cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
    Razem wymieszać po czym dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
    Dodać jeszcze paprykę w proszku oraz gałązki rozmarynu.
    Wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Razem z marynatą włożyć do rękawa lub żaroodpornego naczynia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, należy odkryć pokrywkę naczynia żaroodpornego lub przebić rękaw pieczeniowy i odchylić trochę folię.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *