Pieczona pierś z kurczaka Celi
Pieczona pierś z kurczaka Celi0 out of 5 based on 0 voters.
Dziś podajemy przepis na pyszną, soczystą pierś z kurczaka. Idealna do podania na obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy z oliwek i bazylii.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek i sok z cytryny.Następnie wrzucić bazylię, tymianek i słodką paprykę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin.Po tym czasie ułożyć pierś na kawałku folii aluminiowej.Szczelnie zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec około 40 minut.Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, odwinąć z folii i pokroić na mniejsze porcję.
Liczba porcji: 2
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: poniedziałek, 20, maj 2019 19:30
- Monia
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany