Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Celi

Dziś podajemy przepis na pyszną, soczystą pierś z kurczaka. Idealna do podania na obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy z oliwek i bazylii. 
 
 

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oliwę z oliwek i sok z cytryny.
    Następnie wrzucić bazylię, tymianek i słodką paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin.
    Po tym czasie ułożyć pierś na kawałku folii aluminiowej.
    Szczelnie zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
    Piec około 40 minut.
    Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, odwinąć z folii i pokroić na mniejsze porcję.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *