Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus truskawkowy Ewy

Sezon na truskawki coraz bliżej Więc dziś podajemy przepis na pyszny mus truskawkowy Ewy. Przepis zawiera: truskawki, śmietanę, cukier puder. 
 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 100 g śmietanki kremówki
  • ½ szkl cukru pudru
  • 50 g żelatyny
 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyć, odrywając szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Przełożyć je do blendera.
    Wsypać cukier puder i razem zmiksować na gładką masę.
    Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
    Dodać ją stopniowo do truskawek, delikatnie mieszając, aby piana nie osiadła.
    Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinę gorącej wody.
    Jeszcze raz przemieszać.
    Gotowy mus przełożyć do salaterek i odstawić do zastygnięcia.
    Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *