Sezon na truskawki coraz bliżej Więc dziś podajemy przepis na pyszny mus truskawkowy Ewy. Przepis zawiera: truskawki, śmietanę, cukier puder.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 100 g śmietanki kremówki
- ½ szkl cukru pudru
- 50 g żelatyny
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie umyć, odrywając szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki.Przełożyć je do blendera.Wsypać cukier puder i razem zmiksować na gładką masę.Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.Dodać ją stopniowo do truskawek, delikatnie mieszając, aby piana nie osiadła.Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinę gorącej wody.Jeszcze raz przemieszać.Gotowy mus przełożyć do salaterek i odstawić do zastygnięcia.Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami.
Liczba porcji: 4