Odkrywamy ciekawe pomysły na żeberka. Dziś pomysł Matyldy na żeberka w piwie. Składniki przepisu: żeberka, czosnek, rozmaryn, piwo i majeranek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- kilka ziaren jałowca
- 4 liście laurowe
- 1,5 szkl piwa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprz czarnego ziarnistego
Sposób wykonania:
-
Żeberka podzielić na mniejsze porcję.Następnie obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.Dorzucić ziarna jałowca, liście laurowe i rozmaryn.Dodać kminek, majeranek i ziarenka pieprzu.Całość zalać piwem.Wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć mięso.Odstawić na około 5 godzin.Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4