Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z dzika w aromatycznym sosie

Składniki:

    • 2 kg mięsa na pieczeń z dzika
    • 1,5 szklanki keczupu
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 łyżka musztardy w proszku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżeczki soli selerowej
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
    • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • kilka kropli sosu chili


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso dzika umieścić w elektrycznym garnku do powolnego gotowania. Pozostałe składniki zmiksować, zalać nimi dziczyznę.  Naczynie przykryć i ustawiając właściwy sposób gotowanie zależny od czasu w jakim mięso ma się udusić. Proces ten trwa zazwyczaj około 5 godzin. Miękkie mięso wyjąć z naczynia, odstawić, gdy lekko się schłodzi pokroić na plastry. Powstały podczas gotowania sos przecedzić i ponownie przelać go do naczynia, dodać pokrojone w plastry mięso, podgrzać i podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *