Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z czosnkiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kg krzyżówki wołowej
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 24 ząbki czosnku
  • 2 szkl wytrawnego wina
  • sól
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 ½ łyżeczek posiekanego tymianku
  • 1 szkl bulionu z kury
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:
Na patelnie z rozgrzanym olejem wrzucić mięso, marchewkę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w plasterki oraz posiekany czosnek.
Dusić pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie podlać winem i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz liściem laurowym.
Nadal gotować pod przykryciem kolejne 3 godziny.
Następnie przełożyć całość do brytfanny, przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
W między czasie zagotować bulion, wówczas dodać masło i gotować aż się roztopi.
Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem i obłożyć warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *