Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z rukoli Kingii

Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne pesto z rukoli pomysłu Kingi. Do jego wykonania będziesz potrzebować: rukoli, czosnku, oliwy z oliwek oraz orzechów. 
 

Składniki:

  • 125 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść orzechów włoskich
  • mała garść orzechów laskowych 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Opłukane liście rukoli wrzucić do moździerza.
    Jeśli nie mamy tyle czasu pesto można wykonać w blenderze.
    Dodać do nich obrany ząbek czosnku oraz orzechy włoskie i laskowe. 
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dorzucić jeszcze starty parmezan.
    Dodać również szczyptę soli i pieprzu do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować/utrzeć do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
    Gdyby wyszło dość gęste można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *