Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne zapiekane z cukinią

 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 30 dag mięsa mielonego
  • paczka makaronu penne
  • tymianek, oregano, bazylia
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • cukier

 

 

Przygotowanie:
Cukinie pokroić na plastry o grubości 3 mm. Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć warzywa razem z mięsem aż cukinia będzie jędrna , ale miękka. Ciągle mieszać.Doprawić solą, 1/2 łyżeczką cukru i odstawić. Ugotować makaron o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Z koncentratu, 100 ml. wody1/2 łyżki oliwy, soli, 2 łyżek ziół, i łyżeczki cukru zrobić sos. Mozzarellę utrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć makaron, a na nim cukinię z cebulą i mięsem. Polać sosem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut, aż ser się przyrumieni.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *