Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta chilii Weroniki

Przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli przepis na ostrą pastę chilii. Do jej wykonania potrzebujesz: papryczek chilii, imbiru, octu winnego oraz czosnku. 

 

Składniki:

  • 1 kg papryczek chili
  • kawałek imbiru 
  • ½  szklanki octu winnego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Papryczki drobno posiekać i wrzucić do rondelka. 
    Jeśli lubimy naprawdę ostre smaki wrzucić je razem z nasionkami.
    Jeżeli nie, to należy odłożyć część nasion, gdyż to one właśnie są najostrzejsze. 
    Następnie dodać jeszcze starty imbir, cukier oraz szczyptę soli.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wlać ocet winny.
    Wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *