Pachnące świętami kluski z makiem i bakaliami
Pachnące świętami kluski z makiem i bakaliami 0 out of 5 based on 0 voters.
Wypróbuj sprawdzony przepis na wigilijne kluski z makiem. Do ich przygotowania potrzebujesz: makaronu, maku, miodu i bakalii.
Składniki:
- 1 op makaronu wstążki
- 1 szkl maku
- 10 łyżek płynnego miodu
- 4 łyżki migdałów
- 4 łyżki orzechów
- 2 łyżki skorki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- kilka suszonych moreli
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie mak sparzyć wrzątkiem.Następnie zemleć go w maszynce dwukrotnie.Wówczas dodać do niego miód.Wrzucić posiekane migdały i orzechy, skórkę z pomarańczy oraz sparzone wrzątkiem rodzynki.Dodać jeszcze pokrojone suszone morele.Całość dokładnie wymieszać.Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do makowej masy i wymieszać.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kluski
- Opublikowano: poniedziałek, 19, grudzień 2016 05:39
- Monia