Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiornica w sosie czosnkowo paprykowym

Składniki:

    • 1 kg zamrożonych ramion ośmiornicy
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka czarny pieprz
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    • 4 łyżki oliwy
    • 4 łyżki soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    W moździerzu utrzeć sól, pieprz, paprykę i czosnek z 2 łyżkami oleju. Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2 minuty, odcedzić. Obgotowaną ośmiornice podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojone ośmiornice, smażyć 3 minuty, dodać przygotowaną pastę i sok z cytryny. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *