Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórkowa z awokado

Składniki:

 

  • 2 ogórki
  • 1 por
  • 1 awokado
  • 1 l bulionu
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

 

Sposób wykonania:

  1. Pory pokroić w grube krążki a ogórki w grube plastry, wówczas wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i dusić kilka minut, wówczas wlać połowę bulionu i trzymać na ogniu ok. 10 min.
    Następnie obrać awokado a miąższ drobno pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem i całość dokładnie zmiksować.
    Zmiksowany krem wymieszać z resztą bulionu aby zupa stała się rzadsza, dodać jeszcze śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
    Przed podaniem udekorować gałązkami koperku oraz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *