Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z konfiturą wiśniową

 

Składniki:

    • cukier puder
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • sól do smaku
    • konfitura wiśniowa

Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Konfiturę wiśniową nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi i zwinąć w rulon. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *