Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka piołunówka aromatyczna

Składniki:

    • 1 litr wódki
    • 1 g korzenia omanu
    • 5 dkg piołunu
    • 1 g mięty
    • 1 g szałwi
    • 1 g rumianku
    • 1 g majeranku
    • 1 g cynamonu mielonego
    • 1 g mielonego imbiru
    • 15 dkg cukru
    • 2/3 szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:
    Piołun zalewamy na okres 2 dni 1 szklanką wódki, odfiltrowujemy. Nalewem piołunowym zalewamy pozostałe zioła, uzupełniamy alkohol do objętości 2 szklanek i odstawiamy na okres 2 tygodni kilkakrotnie mieszając w tym okresie. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy 2 minuty, schładzamy. Nalew na ziołach dokładnie filtrujemy, mieszamy z przygotowanym syropem, resztą wódki i rozlewamy do czystych butelek. butelek, zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Zioła kupujemy w aptece w postaci suszu.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *