Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka pigwowa 3

Składniki:

    • 1 kg owoców pigwy właściwej
    • ½ kg cukru (lub miodu)
    • ½ l spirytus 95°
    • ½ l wódki 40°


    Sposób przyrządzenia:
    Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić. Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem, lub zalać płynnym miodem, aż do uzyskania syropu. Zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem alkoholowym. Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka dojrzewa  co najmniej 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *