Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus z szynki

Składniki:
• 0,5 kg szynki gotowanej
• 4 – 5 małych cebul
• 10 dag masła
• kolendra
• żelatyna

Sposób przyrządzenia:
Szynkę bez tłuszczu posiekać razem z małymi cebulkami. Następnie utrzeć w makutrze i przefasować przez sito.Włożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć świeże masło, wsypać do smaku tłuczonej kolendry i co najmniej pół godziny trzymać na płytce niezbyt gorącej, ale i nie za zimnej, tak żeby masa nabrała jednolitej gęstości.
Ugotować wywar z nóżek i podróbek kurzych, rozpuścić w nim namoczoną poprzednio białą żelatynę (na pół litra płynu wziąć 15 g żelatyny) i wylać porcelanową głęboką salaterkę tą galaretą, tak aby była cała nią polana. Gdy zacznie zastygać, włożyć w środek masę z szynki. Zastudzić dobrze i wyjąć na okrągły półmisek, ubierając różnymi grzybkami, rydzami, małymi wycinanymi kartofelkami itp. Można nawet gotowanymi na twardo jajami pokrajanymi w plasterki. Potrawę tę podaje się po sztuce mięsa, bez żadnych innych dodatków, jak ocet i oliwa, które popsułyby delikatny smak tego musu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *