Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodownik Moniki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki sody rozmieszane z dwoma łyżeczkami kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Z tych składników trzeba zrobić ciasto, podzielić je na trzy części, rozwałkować na papierze( ja używam brązowego) i upiec każdy oddzielnie.
    Pierwszy placek przed upieczeniem należy posmarować orzechami
    przygotowanymi w taki sposób: 30 dag orzechów, dwie łyżki miodu, pół
    szklanki cukru pudru i 1/5 margaryny wrzucić do rozgrzanej patelni
    przesmażyć. Gotowy placek wraz z dwoma pozostałymi włożyć do piekarnika.
    Piec do złocistego koloru.
     Po upieczeniu drugi placek należy posmarować smażonymi jabłkami(około 1
    kg) z galaretką cytrynową. Trzecia najniższą warstwę trzeba przełożyć
    ugotowanym budyniem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę Stelmasiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *