Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka, która zawsze się udaje

Składniki:

  • 50 dkg mąki i pół litra mleka
  • 15 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • bakalie
  • skórka z cytryny
  • wanilia
  • olejek migdałowy
  • cukier do posypania

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić ciepłym mlekiem. gdy zaczną
    rosnąć, wymieszać z niedużą ilością mąki( tak by rozczyn miał gęstość
    kwaśnej śmietany), zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i dodać
    stopione masło, bakalie, olejek, skórkę z cytryny i dokładnie wyrabiać
    ciasto. Długie wyrabianie jest bardzo ważne. wyrobione ciasto
    pozostawiamy do wyrośnięcia. smarujemy foremki lub blachę i pieczemy
    około 40 minut. Gorąca babkę posypujemy cukrem pudrem.
     smacznego!

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę Stelmasiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *