Składniki:
- 50 dkg mąki i pół litra mleka
- 15 dkg cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/2 dkg drożdży
- 10 dkg masła
- 5 żółtek
- 1 jajko
- bakalie
- skórka z cytryny
- wanilia
- olejek migdałowy
- cukier do posypania
Sposób wykonania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić ciepłym mlekiem. gdy zaczną
rosnąć, wymieszać z niedużą ilością mąki( tak by rozczyn miał gęstość
kwaśnej śmietany), zostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i dodać
stopione masło, bakalie, olejek, skórkę z cytryny i dokładnie wyrabiać
ciasto. Długie wyrabianie jest bardzo ważne. wyrobione ciasto
pozostawiamy do wyrośnięcia. smarujemy foremki lub blachę i pieczemy
około 40 minut. Gorąca babkę posypujemy cukrem pudrem.
smacznego!"Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę Stelmasiewicz