Mazurek oszczędny z płatkami migdałowymi
Mazurek oszczędny z płatkami migdałowymi 4.64 out of 5 based on 105 voters.
Składniki:
- 5 dużych jajek
- tyle mąki ile waży 5 dużych jajek
- tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
- tyle masła ile waży 5 dużych jajek
- ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
- 2 lyżki skórki startej ze świeżej pomarańczy
- ¾ szkl. płatków migdałowych
- ¾ szkl. grubego kryształu
- tłuszcz do formy
-
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, świeża i smażoną skórkę z pomarańczy oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto rozciągnąć i ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi oraz cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Mazurek
- Opublikowano: piątek, 22, kwiecień 2011 11:44
- Bartek Gajkowski
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy