Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane krewetki

Składniki:

  • 2 kg odwłoków ugotowanych i oczyszczonych krewetek

Marynata:

  • 2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 oczyszczone z nasion, pokrojone papryki
  • 1 dokładnie umyta, pokrojona na ósemki cytryna
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 duże pokrojone drobno cebule
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki posiekanej naci kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać pozostałe składniki marynaty gotować powoli aż cukier się rozpuści, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać odwłoki krewetek i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie krewetki obsączyć z marynaty i wraz ze stałymi składnikami przełożyć na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty. Krewetki można urozmaicić dodając ogórki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *