Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane kalmary z patelni

Składniki:

    • 1,5 kg tuszek z kalmarów
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki przecieru pomidorowego
    • ½ łyżeczki mielonej papryki
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki soli
    • ¾ szklanki octu

Sposób przyrządzenia:
Kałamarnice dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić tuszki wzdłuż na połowę, a następnie w paski. Wymieszać ocet z obranym, rozgniecionym czosnkiem, przecierem pomidorowym i przyprawami. Wymieszać kalmary z przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kałamarnice mieszając przez około 5 minut. Podawać udekorowaną zieleniną i plastrami cytryny.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *