Marynowana papryka II Konrada
Marynowana papryka II Konrada 0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 1 kg papryki
- 5 dag soli
- kilka listków laurowych
- 1 szkl wody
- 1 szkl octu winnego
- 1 szkl oliwy z oliwek
Sposób wykonania;
Do garnka wlać szklankę wody i ocet, doprowadzić do wrzenia.
W między czasie paprykę przekroić na pól i wydrążyć z niej gniazda nasienne po czym przełożyć ją do wyparzonego dużego słoja.
Następnie zalać ją lekko ostudzoną zalewą i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie zalewę zlać a paprykę przełożyć do mniejszych wyparzonych słoików, przesypując ją solą.
Do każdego słoika wrzucić po listku laurowym i zalać ją oliwą z oliwek, tak aby cała była nią zakryta.
Słoiki zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
Pamiętając aby przynajmniej raz dziennie potrząsać słoikiem.
Po tym czasie dolać do słoików oliwę, szczelnie zakręcić i przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory z papryki
- Opublikowano: piątek, 15, marzec 2013 07:34
- Konrad Binkowski
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane