Marynowana dynia
Marynowana dynia4.65 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 1 litr octu
- 5 goździków
- cynamon
Sposób przyrządzenia
Dynię obieramy ze skórki i z miąższu wykrawamy specjalną łyżeczką kulki. Kulki dyni wkładamy do miseczki i zalewamy octem tak, aby były całkowicie przykryte. Następnie odstawiamy na dobę. Po namoczeniu dokładnie osączamy na sicie. Gotujemy syrop z goździków, cukru, cynamonu i wody, po czym dodajemy kulki dyni tak, aby swobodnie pływały w syropie. Gotujemy ok. 20 minut, aż dynia będzie szklista. Dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącym syropem. Słoiki pasteryzujemy.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: piątek, 20, maj 2011 00:14
- Marzena Gad
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane