Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makrela Weroniki P

Składniki:

  • 800 g filetów z makreli
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 1 ½ łyżki startego chrzanu
  • 5 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 min.
    Po tym czasie filety oprószyć solą i złożyć po dwa.
    Każda porcję owinąć plasterkiem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Skropić całość resztą oleju, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 min.
    Następnie zalać rybę chrzanem wymieszanym z galaretką porzeczkową, sokiem i skórką z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
    Wstawić rybę jeszcze na kolejne 15 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *