Makowy piegusek
Makowy piegusek 4.29 out of 5 based on 151 voters.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. białek
- 1 szkl. maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- tłuszcz
- bułka tarta
- cukier puder
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Makowiec
- Opublikowano: poniedziałek, 14, czerwiec 2010 08:08
- Karina Potocka
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy