Makowiec na szybko
Makowiec na szybko 4.59 out of 5 based on 82 voters.
Składniki:
- 400 g herbatników
- 1 ½ kostki mała
- 800 g masy makowej
- 2 kwaśne jabłka
- bakalie
- tabliczka czekolady
- cukier waniliowy
- kilka łyżek śmietanki
-
Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce.
Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę.
Posypać resztę herbatników i ponownie skropić masłem.
Postępować tak do skończenia składników.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
Polać czekolada stopioną razem ze śmietanką.
- Szczegóły
- Kategoria: Makowiec
- Opublikowano: środa, 17, listopad 2010 08:48
- Urszula Żelazko
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy