Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany ze szpinakiem Iwony

Składniki:

  • 30 dkg świeżego szpinaku
  • 30 dkg makaronu spaghetti
  • ½ kg białej surowej kiełbasy
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki przetartych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dkg ostrego żółtego sera
     


Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć, osączyć na sicie, przebrać i zblanszować w małej ilości wrzącej wody, odcedzić. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Kiełbasę wycisnąć z osłonek i rozdrobnić. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać kiełbasę i smażyć, aż mięso zmieni kolor, dodać pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minuty , dolewać stopniowo mleko i jeszcze gotować 5 minut na małym ogniu ,beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z makaronem, połowę rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryć sosem pomidorowym i wyłożyć resztę makaronu i zalać beszamelem, posypać startym żółtym serem, piec około 25-30 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *