Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron nitki z sosem pomidorowo-bazyliowym Iwony

Składniki:

  • ½ kg makaronu nitki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 ½ kg pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ szklanki posiekanej bazylii
  • ½ szklanki świeżo startego sera parmezanu
  • oliwa

    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i rozetrzeć ze szczyptą soli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, 2/3 pokroić na kawałki, pozostałe zmiksować blenderem i wymieszać z czosnkiem , sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny oliwy i soli, osączyć i dodać do pomidorów, szybko wymieszać, posypać bazylią i świeżo utartym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *