Składniki:
- ½ kg makaronu nitki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 ½ kg pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ szklanki posiekanej bazylii
- ½ szklanki świeżo startego sera parmezanu
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i rozetrzeć ze szczyptą soli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, 2/3 pokroić na kawałki, pozostałe zmiksować blenderem i wymieszać z czosnkiem , sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny oliwy i soli, osączyć i dodać do pomidorów, szybko wymieszać, posypać bazylią i świeżo utartym parmezanem.