Składniki:
- 30 dkg świeżego szpinaku
- 30 dkg makaronu spaghetti
- ½ kg białej surowej kiełbasy
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki przetartych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 15 dkg ostrego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć, osączyć na sicie, przebrać i zblanszować w małej ilości wrzącej wody, odcedzić. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Kiełbasę wycisnąć z osłonek i rozdrobnić. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać kiełbasę i smażyć, aż mięso zmieni kolor, dodać pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minuty , dolewać stopniowo mleko i jeszcze gotować 5 minut na małym ogniu ,beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z makaronem, połowę rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryć sosem pomidorowym i wyłożyć resztę makaronu i zalać beszamelem, posypać startym żółtym serem, piec około 25-30 minut.