Składniki:
- ½ kg makaronu świderki
- 25 dkg pieczarek
- 35 dkg kiełbasy
- 1 duża cebula
- 6 łyżek keczupu
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki startego sera gouda
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki sproszkowanej papryki
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odsączyć .Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Dusić około 10 minut, wymieszać ze śmietaną/ ¼ szklanki/ i połączyć z makaronem. Naczynie żaroodporne natłuścić, napełnić makaronem, posypać serem. Resztę śmietany rozkłócić z jajkiem i polać makaron przed zapiekaniem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni C i pod przykryciem piec około 30 minut. Po wyjęciu polać keczupem i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.