Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z parówkami i natką pietruszki

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu kolanka
  • 5 parówek
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 średnie cebule
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 20 dkg żółtego utartego ostrego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać, zalać mlekiem na pół godziny, a następnie odcedzić, oprószyć mąką i zrumienić na oliwie na złocisty kolor. Parówki podsmażyć na tłuszczu. Ugotowany makaron, wymieszać ze startym żółtym serem i zrumienioną cebulką,  oprószyć pieprzem do smaku wyłożyć na półmisek, obłożyć parówkami i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *