Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron fettuccine z krewetkami

Składniki:

  • 40 dkg makaronu fettuccine (wstążki)
  • 60 dkg ugotowanych, obranych odwłoków krewetek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 3 obrane ze skóry, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę pomidory
  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 szklanka dobrej śmietany
  • kilka posiekanych listków bazylii


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odłożyć w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć dwie minuty mieszając. Dodać pomidory i wino, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 5 minut, przyprawić, dodać krewetki, bazylię i śmietanę, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Skorygować smak solą i pieprzem. Dodać makaron, podgrzewać dokładnie mieszając. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *