Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z fasoli

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli konserwowanej
  • 1 cebula obrana pokrojona w pół plastry
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ¼ szklanki pasty sezamowej
  • ¼ szklanki octu winnego
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków papryki
  • sól, biały pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Fasolę odsączyć z zalewy, bardzo dokładnie wypłukać, odstawić aby obciekła. Pastę sezamową wymieszać w misce z sokiem cytryny, octem i czosnkiem, dodać fasolę. Cebule posolić, dokładnie wymieszać ugniatając przy tym łyżka, odstawić na 10 minut, wypłukać, pozwolić aby obciekła. Cebulę, pomidory, paprykę i pietruszkę dodać do miski z fasolą, wymieszać. Jajka obrać, pokroić w plastry. Fasolę z dodatkami wyłożyć na półmisek, udekorować plastrami jajka i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *