Składniki:
- 2 szklanki białej fasoli konserwowanej
- 1 cebula obrana pokrojona w pół plastry
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ¼ szklanki pasty sezamowej
- ¼ szklanki octu winnego
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płatków papryki
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę odsączyć z zalewy, bardzo dokładnie wypłukać, odstawić aby obciekła. Pastę sezamową wymieszać w misce z sokiem cytryny, octem i czosnkiem, dodać fasolę. Cebule posolić, dokładnie wymieszać ugniatając przy tym łyżka, odstawić na 10 minut, wypłukać, pozwolić aby obciekła. Cebulę, pomidory, paprykę i pietruszkę dodać do miski z fasolą, wymieszać. Jajka obrać, pokroić w plastry. Fasolę z dodatkami wyłożyć na półmisek, udekorować plastrami jajka i podawać.