Składniki:
- 40 dkg makaronu fettuccine (wstążki)
- 60 dkg ugotowanych, obranych odwłoków krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 obrane ze skóry, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę pomidory
- ¼ szklanki białego wina
- 1 szklanka dobrej śmietany
- kilka posiekanych listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odłożyć w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć dwie minuty mieszając. Dodać pomidory i wino, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 5 minut, przyprawić, dodać krewetki, bazylię i śmietanę, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Skorygować smak solą i pieprzem. Dodać makaron, podgrzewać dokładnie mieszając. Podawać na gorąco.