Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier pomarańczowo- kawowy

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 40 ziarenek kawy
  • 20 dag cukru w kostkach
  • 100 ml spirytusu
  • 500 ml czystej wódki

    Sposób wykonania:
    Pomarańcze przekroić na połówki po czym powbijać w skórkę ziarenka kawy.
    Włożyć pomarańcze do słoja, zasypać je cukrem i zalać wódką oraz spirytusem.
    Szczelnie zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.
    Następnie likier przecedzić i przefiltrować po czym rozlać go do butelek.
    Ponownie odstawić ale już na kilka tygodni do powstania osadu, wówczas zlać likier znad osadu.
    Osad przefiltrować i połączyć go z resztą likieru.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *