Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lecznicza nalewka z kwiatu nagietka

Składniki:

    • 2 szklanki spirytusu 70%
    • 1 dkg suszonego kwiatostanu nagietka


    Sposób przyrządzenia:
    Rozkruszone zioła zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 7 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
    Nalewka nagietkowa  działa przeciwzapalne, przyśpieszają proces ziarninowania i gojenia ran, działają także przeciwskurczowo. Przede wszystkim do użytku zewnętrznego w trudno gojących się ranach, nawet ropnych, oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów. Także w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i pochwy, zapaleniu spojówek. Napar podawany doustnie zalecany jest w stanach skurczowych i zapalnych przewodu pokarmowego, w owrzodzeniu żołądka i jelit, bolesnym i nieregularnym miesiączkowaniu. Do płukania gardła i przemywania ran rozpuszczamy rozcieńczamy 40 kropli nalewki w ½ szklanki letniej wody.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *