Kwas do żurków
Kwas do żurków 4.66 out of 5 based on 100 voters.
Składniki:
- 125 g żytniej razowej mąki
- skórka z połówki kromki chleba razowego
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesypać do słoika, zalać ją 125 ml wody.
Wymieszać i wlać jeszcze 500 ml wody.
Na górze ułożyć skórkę chleba i przykryć gazą.
Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zdjąć szumowinę i przelać do butelek.
Przechowywać w lodówce.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 06, czerwiec 2011 08:57
- Kamila Leszczyńska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa