Kurczak z rozmarynem
Kurczak z rozmarynem4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 4 łyżki masła
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, skropić obficie sokiem z cytryny. Natrzeć solą i pieprzem i dokładnie oprószyć rozmarynem. W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym ułożyć kurczaka i posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około godzinę, polewając raz po raz wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyjąć na półmisek i podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 09, luty 2011 09:31
- Teresa Pieczara
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany