Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk na ostro z ziołami prowansalskimi

Składniki:

  • 1 duża pierś z indyka około 1 kg/ w jednym kawałku/
  • 7-8 ząbków czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku ,skropić obficie sokiem z cytryny, czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Natrzeć mięso przygotowaną masą czosnkową i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie włożyć do żaroodpornego natłuszczonego naczynia i  piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C na godzinę. Dobrze smakuje z chrzanem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *