Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z fistaszkami

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 ½ łyżki oleju arachidowego
  • suszona czerwona papryczka chili
  • 1/3 szkl fistaszków
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu chili
  • łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone cebulki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 szkl ugotowanego ryżu

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć papryczkę chili.
Wówczas dodać kurczaka pokrojonego w kostkę oraz orzechy .
Smażyć do miękkości kurczaka po czym dodać wodę, sherry, sos sojowy, sos chili, cukier, zmiażdżony czosnek, posiekane cebulki, starty imbir oraz ocet ryżowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu około kilka minut.
Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *