Składniki:
- ¼ szkl mąki
- łyżeczka posiekanego koperku
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- kurczak
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 2 szkl bulionu z kury
- ¼ szkl soku z cytryny
- ¼ łyżeczki skórki z cytryny
- 2 łodyżki selera naciowego
- cukinia
- 20 dag pieczarek
- cytryna
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z koperkiem, solą oraz pieprzem.
W powstałej mieszance obtoczyć porcje kurczaka.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekany czosnek, wówczas wrzucić kurczaka i obsmażyć na złoto.
Wówczas odstawić kurczaka na bok a na tą samą patelnie wsypać resztę mąki z przyprawami.
Cały czas mieszając wlewać stopniowo bulion, po czym dodać sok i skórkę z cytryny i posiekany seler.
Całość doprowadzić do wrzenia i ponownie włożyć kurczaka.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki cukinię oraz grzyby.
Gotować kolejne 10 minut.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.