Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 1 ½ łyżki oleju arachidowego
- suszona czerwona papryczka chili
- 1/3 szkl fistaszków
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu chili
- łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone cebulki
- łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 4 szkl ugotowanego ryżu
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć papryczkę chili.
Wówczas dodać kurczaka pokrojonego w kostkę oraz orzechy .
Smażyć do miękkości kurczaka po czym dodać wodę, sherry, sos sojowy, sos chili, cukier, zmiażdżony czosnek, posiekane cebulki, starty imbir oraz ocet ryżowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu około kilka minut.
Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać z ugotowanym ryżem.