Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie winogronowo żurawinowym

 

Składniki:

    • 1 kg piersi z kurczaka
    • 2/3 szklanki zmiksowanych winogron bezpestkowych
    • 2 łyżki masła
    • 1 jabłko pokrojone na ósemki
    • ½ szklanki drobno pokrojonego selera naciowego
    • ½ szklanki konfitury z żurawin
    • ¾  szklanki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki oleju
    • tymianek
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. W rondlu rozgrzać masło, dodać zmiksowany winogron, żurawiny, jabłko i seler naciowy. Dusić mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić w ciepłe miejsce. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyć, otrząsnąć z wody i jeszcze mokre obtoczyć w mące z dodatkami.  Na patelni rozgrzać olej o obsmażyć filety na złoty kolor. Na blasze do pieczenia ułożyć obrumienione porcje mięsa, polać przygotowanym sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem jarzyn lub surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *