Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po wietnamsku z sosem słodko ostrym

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól, pieprz

Sos:

  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • ¼ szklanki sosu wochester
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chili
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć osuszyć. Drobno posiekanym czosnkiem i  utartym imbirem natrzeć kurczaka, oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Obłożyć plastrami słoniny. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godz. W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia mieszając gotować powoli przez 1 minutę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *