Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie składników była 1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 krem do tortów (np krem dr. Oetkera waniliowy)
Dodatkowo:
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami: z kakao, mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tzw. esy-floresy.